Rebelz Ultimata BJJ Gi guide är till för att hjälpa både erfarna och oerfarna inför sina köp.
Här får du tips och råd gällande storlekar, material, skötsel- och tvättråd för att maximera en BJJ Gi’s livslängd.
Storlekar
Det första som skiljer sig från vanliga kläder är storlekarnas namn. Herrstorlekar börjar alltid med A och sen ett nummer, A1, A2, A3 osv. Damstorlekar börjar med ett F. F1, F2, F3 osv. Barnstorlekar kan börja oftast med ett M. M1, M2, M3 osv. Just bland barnstorlekar så kan dock detta variera då vissa tillverkare endast har nummer eller använder en annan bokstav än M, tex K eller C.
Herrstorlekar
Normalt så finns det följande herrstorlekar. A0, A1, A2, A3, A4, A5 och A6. Men det finns också mellanstorlekar tex A1L, A2S, A2H, A2L, A2XL, A3S, A3L, A4S mfl. Mellanstorlekarna började bli mer vanligt runt 2013, innan dess fanns det normalt bara A1, A2, A3 & A4 och det var väldigt svårt att hitta en dräkt som passade en bra. Vissa tillverkare har S som mellanstorlek men S:et kan antingen stå för Short eller Slim. Om man ska ge sig på att översätta dessa storlekar till storlekar som vi är vana med på kläder skulle man enkelt kunna beskriva det så här:
A0 = X-small.
A1 = Small.
A1L (Long) = Small fast med längre ärmar och byxben.
A2S (Short)= Medium fast med kortare i ärmar, jacka och byxben.
A2S (Slim)= Medium fast tightare i passformen.
A2 = Medium.
A2H (Husky) = Medium fast med bredare jacka och byxa.
A2L (Long) = Medium fast med längre ärmar, jacka och byxben.
A2XL (Extra long) = Medium fast med extra långa ärmar, jacka och byxben.
A3 = Large.
A3S (Short) = Large fast med kortare i ärmar, jacka och byxben.
A3S (Slim)= Large fast tightare i passformen.
A3H (Husky) = Large fast med bredare jacka och byxa.
A3L (Long) = Large fast med längre ärmar, jacka och byxben.
A4 = X-large.
A4S (Short) = X-large fast med kortare i ärmar, jacka och byxben.
A5 = XX-Large.
A6 = XXX-Large.
Damstorlekar
Damstorlekarna brukar vara F1, F2, F3, F4 och F5. Det finns också mellanstorlekar som F1L, F2C, F2L, F3C, F3L, F4C, F4L. Vissa tillverkare har damstorlekar som heter W0, W1, W2 osv. Så här skulle vi beskriva damstorlekarna.
F1 = X-small.
F1L = X-small fast med längre ärmar och byxben.
F2 = Small.
F2C = Small fast med bredare jacka och byxa.
F2L = Small fast med längre ärmar och byxben.
F3 = Medium.
F3C = Medium fast med bredare jacka och byxa.
F3L = Medium fast med längre ärmar och byxben.
F4 = Large.
F4C = Large fast med bredare jacka och byxa.
F4L = Large fast med längre ärmar och byxben.
F5 = X-large.
Barnstorlekar
Tatami som har det största utbudet av barndräkter har följande barnstorlekar på BJJ Gi’s. M0000, M000, M00, M0, M1, M2, M3, M4. M0000 är alltså den minsta storlek och M4 är det största. Scramble har barnstorlekarna K1, K2, K3, K4 & K5.
Skillnaden på BJJ Gi’s som finns i dammodell och herrmodell
Det som skiljer sig är skärningen (cuten). Det kan ofta vara så att en tjej kan ha herrstorlekar, att en ungdom kan ha damstorlekar osv. Det är beroende på kroppstyp som om avgör. Tex en pojke som är 160 cm och väger 48 kg är för lång för en barnstorlek, men en herrstorlek skulle bli för bred. Då kan en damstorlek ofta passa riktigt bra.
Är alla storlekar likadana hos alla tillverkare?
Absolut INTE. Det kan vara rena vilda western när det gäller storlekar hos de olika tillverkarna. En A2 från en viss tillverkare kan vara lika stor som en A3 från en annan tillverkare. Alla tillverkare har sina egna skärningar och kan vara anpassade för olika kroppstyper.
Hur ska jag då veta vilka storlek jag behöver?
Det kan vara väldigt svårt att veta, speciellt då man köper en BJJ Gi för första gången. Dels vet man inte hur den bör sitta och hur man kommer vilja att dräkten ska sitta på en efter att man har tränat ett tag. Vissa gillar ärmarna korta, vissa gillar ha dom längre. Det finns många olika parametrar att ta i beaktande tex krympning, tävlingsregler mm. Vi på Rebelz anser att vi är världsunika i att kunna guida till att hitta en bra storlek. För det första tränar vi själva BJJ. Under 2010-2013 måttade vi varje dräkt vi sålde för att skaffa oss en unik bild och statistik över hur dräkter skiljer sig mellan olika tillverkare. Detta har gett oss unik kunskap. Vi har också en storleksreferens-databas där vi har data från kunder om vilka dräkter de har tyckt passat bäst mot deras längd, vikt, kroppstyp mm. Du är alltid välkommen att ta kontakt med oss så kommer vi göra allt för att hitta en BJJ Gi som kommer passa dig. Vi erbjuder också måttagning av dräkter inför köp. Detta brukar vara väldigt uppskattat av de som har dräkter sen tidigare och vill ha en dräkt som ska passa som handen i handsken.
Tillverkarnas storleksguider
Varje BJJ Gi har en storleksguide i produktinformationen här på rebelz.se. De brukar fungera väldigt bra att följa dessa.
Material
Jackan på en dräkt är oftast tillverkad i ett bomullsväv som kallas för pearl weave. Det finns andra typer av väver också som tex gold weave och tech weave. Vikten på jackan mäts i gsm, gram per square meter (gram per kvadratmeter). Ju lägre gsm-värde desto tunnare är gi. Ju tunnare gi, desto mindre hållbar. Ju tunnare gi, desto mindre väger den och det brukar kunna passa bra om man ligger dåligt till med vikten inför en tävling eller om man vill ha en tunnare och luftigare gi när man tränar. En normal vikt brukar vi på Rebelz säga är runt 500 gsm. En riktigt lätt gi brukar kunna ligga på runt 250-350 gsm. Till skillnad från tex judo jackor är BJJ jackor oftast tillverkade i single weave. Dvs ett lager med väv. Judo jackor brukar vara tillverkade i dubble weave. Det finns dubble weave BJJ-jackor men de är riktigt tunga. En fördel med en tyngre jacka är att det blir svårare för motståndaren att få ett bra grepp. Jackans så kallade lapel (slaget/kragen) är alltid tillverkad i ett gummimaterial.
Byxorna är oftast tillverkade i ett material som kallas för ripstop eller i twill cotton. Båda är bomullsmaterial. Det finns också byxor som är tillverkade i canvasmaterial. Normalt så väger ripstop byxor mindre än övriga material. Obs att ripstop inte innebär att de inte kan gå sönder. Det är endast ett namn på material som har sitt ursprung från militären.
Alla dräkter är förstärkta vid så kallade stress points, de ställen på dräkten som är extra utsatta när man drar i dräkten. Normalt är också knäpartierna förstärkta för att hålla längre.
Lätta dräkter (tunnare)
– Tunna och lätta. Du rör dig snabbare i den.
– Motståndaren får enklare ett bra grepp i en tunnare dräkt. Svårare att bryta grepp.
– Bra med lättare dräkt om du ligger nära viktgränsen vid tävling.
– En tunn dräkt är inte lika hållbar som en tjock dräkt.
Tyngre dräkter (tjockare)
– Tung att träna i.
– Motståndaren får det svårare att ta ett bra grepp. Lätta att bryta grepp.
– En tjock dräkt håller längre än en tunn dräkt.
Krymper en BJJ Gi?
Ja, alla dräkter krymper mer eller mindre. Det spelar ingen roll om en tillverkare skriver att en dräkt för förkrympt. Den kommer att krympa vid tvätt. Det är viktigt att ta detta i beaktande när man provar sin BJJ Gi för första gången. Rebelz försöker att alltid ha med krympningsinformation i produktinformationen för varje BJJ Gi, dock så är det flera faktorer som påverkar krypningen vid tvätt så se informationen som riktlinjer. Vad innebär det att tillverkare går ut med att en dräkt är förkrympt? Jo, det innebär normalt att materialet är tvättat en gång innan dräkten sys upp. Normalt krymper en BJJ Gi ca 1-7% under de ca 5-10 första tvättarna är våran erfarenhet. En färgade gi krymper marginellt mindre än en vit gi, detta då materialet har krympt lite under färgningsprocessen. Tillverkare går ofta ut med att gold weave har en högre krympningsgrad är pearl weave, men Rebelz erfarenhet är att gold weave dräkter inte krymper speciellt mycket mer än en pearl weave.
Om du är nybörjare och inte är van att använda en gi så kommer en gi efter tvätt vara något stelare och materialet kommer vara mer ”ihop draget”. När dräkten sen börjar bli lite svettig under uppvärmningen och sen när motståndarna börjar dra i dräkten drar den ut sig något. En sak man kan göra också är dra dräkten innan den hängtorkas.
Tvättråd
Följ alltid tillverkarens tvättråd. Dessa är alltid att tvätta dräkten på 30 grader och hängtorka den. Tvätta inte dräkten med andra kläder. Här våra kommentarer gällande tvättning och torkning.
– Tvätt på 30 grader ger minsta krympning på din gi.
– Tvätt på 40 grader ger högre krympning på din gi.
– Tvätt på 60 grader ger dels okontrollerad krympning, men risken är också att gummit i kragen smälter ute i kanterna och ger ifrån sig en missfärgning längs slaget på jackan. Gummit i slaget/kragen kan också vrida sig så den blir missformad.
– Torktumling på låg nivå-ger ofta en kontrollerad krypning om man tar ut och testar gi’n var 5-10 minut.
– Torktumling på hög nivå ger dels en okontrollerad krympning samt att värmen påverkar gummit i slaget precis som vid tvätt på 60 grader.
– Centrifugering i höghastighet kan göra så att gummit i slaget knäcks, det blir då som ett veck rakt över slaget som att gummit har knäckts.
– Använd aldrig blekmedel för att bleka en gi. Det kan skada material och ge missfärgningar.
– Färgen på en färgad dräkt kommer blekna med tiden.
Så kortfattat är att om du tvättar din gi på 30 grader med centrifugering i långhastighet och hängtorkar den så maximerar du livslängden och minimerar krympning.
Blod på en BJJ Gi är vanligt. Hur får man då bort blod? Omgående ska blodfläcken sköljas under rinnande kallt vatten. Varmt vatten gör att proteinerna sätter sig i tyget. Läs hos VIA:s tips om hur man får bort blodfläckar.
Generellt tror folk att om man tvättar plagg på 60 grader så dör bakterier. Detta är en myt enligt oss och andra. Rebelz har pratat med sjukhus och de tvättar på 90 grader för att döda bakterier.
Speciella tvättmedel
Tatami har tagit fram tvättmedel som är anpassade för att tvätta på låga temperaturer (30 grader eller lägre). Tvättmedlet heter Tatami Kimono Klean. Defense Soap har en produkt som heter Defense Super Shield Plus, antibakteriell luktborttagningsbehandling som används under tvättmaskinens sköljcykel.
BJJ bälte
Bältet lindas runt midjan utan på jackan två varv innan det knyts med en dubbelknut. Det finns många olika typer av knutar man kan göra. Här kan du se ett sätta som du kan knyta ditt bälte på. Du börjar alltid med ett vitt bälte, sen blir det blått bälte, lila bälte, brunt bälte och svart bälte. För att bältet ska vara godkänt på IBJJF tävlingar så ska varje tamp vara 20-30 cm långa efter att bältet är knutet.
IBJJF regler för en BJJ Gi
Här ser du vilka mått som gäller för en gi som ska användas på en tävling som använder IBJJF regler. Tävlings godkända färger på dräkter är blå, vit & svart. Lapelen (slaget/kragen) måste vara i samma färg som resten av dräkten. Det finns också regler för hur patcharna ska vara placerade. Fullständiga regler för dräkten finns att läsa här.