Nordenö inför EBI 16

Som första svensk grapplas Sophia Nordenö på Eddie Bravo Invitational 16.

Personligen tycker jag det ska bli riktigt kul att se Sophia tävla under EBI-regler. Många bra namn i turneringsträdet och jag tror verkligen hon har chans att visa sin fina grappling för en stor publik. EBI 16 kommer kunna streamas på UFC Fight Pass. Turneringen äger rum den 23 juni.

Du bor nu mera i San Diego och tränar på Barum Jiu-JItsu. Hur är det att bo och träna i USA för dig jämfört med Sverige?
Att bo i San Diego är att bo i paradiset (minus trafiken). Solen skiner allt som oftast, det är inte kallare än 15 grader som värst vilket verkligen gör det lättare att motivera sig till allt i livet. Att san diego också är meckat för jiujutsu just nu underlättar också då det finns så mycket kunskap här. Jag har hittat en klubb där jag trivs och där jag delar deras värderingar kring jiujutsu, men där de också är öppna för att det är min egen jiujutsu som är i fokus vilket gör att de är okej med att jag crosstränar här och är för att ständigt utveckla mitt game och min kunskap kring jiujutsu.

Hur din jiu-jiutsu utvecklats under senaste året?
Jag upplever att min förståelse kring rörelsemönstret i jiujitsu har ökat och att jag på något sätt känner att ”polletten trillat ned” mera. Jag är bättre på att identifiera problem och lösa dem medan jag förut hade en tendens att försöka stånga mig igenom situationer som istället ledde till att jag hamnade i mera besvärliga positioner. Jag har också försökt att jobba mera på mitt stående och försökt inkorporera brottning i mitt game vilket har varit frustrerande men nyttigt.

Kan du berätta om när du fick erbjudandet att tävla på EBI 16?
Jag såg att de efterlyste bantamweight tjejer genom att många taggade mig och gav uppmuntrande kommentarer. Jag har en del kontakt med Richie Martinez (Boggeiman) som äger 10planet san diego och tack vare hans lovord fick jag Eddies välsignelse att delta. Jag fick ett mail med ett kontrakt som jag signade sedan ringde jag en av mina bästa vänner hemma i Sverige och skrek haha.

Du blir fösta svensk att tävla i EBI, hur har förberedelserna gått? Jag vet att du tränar stenhårt för turneringen och skulle gärna vilja veta mer om upplägget.
Jag har jobbat med ett svartbälte som heter Ariel Medina som utan tvekan tog på sig att vara min coach under förberedelserna inför turneringen. Han har haft ansvar för viss del av konditionering samt grapplingen och det har känts suveränt. Han har meriter från att ha brottats en del under sin uppväxt vilket vi inkorporerat med mitt game och jag känner mig mera självsäker i moment som jag förut har ”mentalt brottats med”. Utöver det har det varit väldigt kul att ha en liten grupp av folk som alla varit 100% fokuserade på att hjälpa mig att nå min högsta potential och det är något med att slita hårt och lida tillsammans i en grupp som är svår att beskriva men oavsett vad som kommer hända i EBI så är det som lett upptill turneringen det som varit värdefullt, turneringen känns som grädden på moset.

Har något brackets släpps? Vet du vem du kommer att möta i första matchen?
Brackets kommer släppas veckan av turneringen, men oavsett vem som jag matchas med först är det bara att köra, många kommer från att ha kört ett hårt worlds camp inför så kommer inte att finnas några ”lätta matchningar”.

Kommer du ställa upp i någon av ADCC trailsen i år?
Jag är för tillfället låst i USA och kan inte lämna landet pga min immigrationsstatus, men om jag har möjlighet att åka till Europa köra trials igen  är det definitivt på kartan. ADCC är eventen av alla event och jag är hungrig på ställa upp igen då det är ett regelsätt som passar min stil av grappling.